סקירת ספרות – השסע הלאומי בחברה הישראלית

אומרים שאין הנחתום מעיד על עיסתו, אז במקום שנספר לכם כמה אנחנו טובים בלכתוב עבודות אקדמיות בתשלום, החלטנו לפרסם עבודה לדוגמא, בחינם.

העבודה הזו היא עבודה סמינריונית בחינוך, בנושא "השפעות פוליטיות על מערכת החינוך בחברה שסועה"

פרק ראשון: השסעים בחברה הישראלית – סקירת ספרות

            השסע בין יהודים וערבים החל עוד עם החלת המנדט הבריטי על ארץ ישראל. שני הפלגים קיימו מוסדות נפרדים מול המנדט הבריטי: הסוכנות היהודית והועד הערבי העליון. פריצתה של מלחמת 1948 והקמת מדינת ישראל הביאה לכך שכ- 14% מן התושבים בגבולות הקו הירוק הם ערבים.

החלת הממשל הצבאי עליהם תוך כדי מלחמת 1948 ביטאה את דעת הממשלה כי הם בצד האויב הערבי בסכסוך הישראלי-ערבי (סמוחה, 1980). את יחסי הרוב היהודי והמיעוט הערבי ניתן לחלק למספר תקופות משנה:

  • 1966-1948. תקופת הממשל הצבאי בה מרבית התושבים הערבים (למעט אלה בערים המעורבות) היו מוגבלים בתנועה מחוץ ליישוביהם. החברה נותרה פטריארכלית חקלאית בדומה לזו שבימי המנדט הבריטי, קרי: ענף הפרנסה העיקרי היה חקלאות. הריבוי הטבעי היה גבוה (מעל 5%).

השינוי הבולט לטובה היה בתחום החינוך בכלל והשכלת בנות בפרט שעלה מ- 5% בתחילת התקופה ל- 40% בסופה. בקרב אוכלוסיית הבדווים בדרום הממצאים נמוכים בהרבה (Abu Rabia Queder, 2006). עם זאת ראוי לציון כי גם מערכת החינוך הערבית הייתה ובעיקר גיוס המורים היה בפיקוח מערכת הביטחון (בוימל, 2006).

השסע הלאומי

  • 1967- 1976: פתיחת הישובים ועליית המודעות. שני מאורעות עיקריים מגדירים ותוחמים תקופה זו. הראשון, מלחמת ששת הימים שאירעה רק 6 חודשים לאחר ביטול הממשל הצבאי. החברה הישראלית עמדה בפני אוכלוסייה פלסטינית בת 2 מיליון נפש בגדה המערבית וברצועת עזה תחת משטר כיבוש. מאידך חברת אזרחי ישראל הערבים החלה יוצאת מן הישובים לערים היהודיות לאחר 20 שנה של הסגר.

החברה היהודית לא  היטיבה להבחין בין אזרח ישראלי ערבי שווה זכויות לבין תושב פלסטיני הנתון תחת כיבוש. מאורע שני, בסופה של התקופה היא יום האדמה בה ועדת המעקב של ערביי ישראל ארגנה לראשונה מחאה ציבורית רחבה בשל הפקעת קרקעות בגליל שנסתיימה בהתנגשות חזיתית עם השלטונות. אולם במקביל לשני מאורעות אלה, החלה החברה הערבית בשינוי דפוסי חיים: הפיכה לחברה שכירה, התערערות המבנה החברתי המשפחתי, עלייה ברמת ההשכלה בכלל ושל בנות בפרט וירידה ברמת הילודה (אלחאג', 2004).

  • 1993-1976: מודעות פוליטית ועליית רמת חיים. יום האדמה סימן את תחילת ההתארגנות הפוליטית המסיבית של האזרחים הערבים לתוך מסגרות מפלגתיות: החזית (חד"ש), הרשימה המתקדמת והמפלגה הדמוקרטית הערבית. רמת ההשכלה עולה, בעיקר עם פתיחת מוסדות השכלה גבוהה בפריפריה[1], בסמוך לריכוזי הישובים הערבים בגליל ובנגב.

[1] הכוונה בעיקר לפתיחת האוניברסיטאות בחיפה ובן גוריון בנגב, בסוף שנות השישים, בהם שיעור הסטודנטים הערבים גבוה מזה שבתל אביב או ירושלים.

כתיבת עבודות אקדמיות בתשלום -למי זה כדאי?

אז נכון שזה לא כל כך מסובך? אך עדיין דורש זמן ולכן אנחנו כאן, שמחים להציע לכם את שירותי הכתיבה שלנו. ולחסוך לכם את הטרחה והמאמץ בכתיבת עבודה טובה ויפה.

לפרטים נוספים צור קשר ונשוב אליך בהקדם

דילוג לתוכן